Koreai vegán darált sült zöldségekkel
A klasszikus koreai marhahústálak ihlette vegán receptünk amellett, hogy ízletes, fehérjében gazdag, ráadásul teljesmértékben húsmentes. Tökéletes választás egy könnyű ebédhez vagy vacsorához.
Hozzávalók
- agavé szirup 3½ ek
- barna cukor 3½ ek
- szezám olaj 3½ ek
- frissen facsart limelé 3½ ek
- szójaszósz 50 g
- víz 5 ek
- GARDEN GOURMET ®vegán darált 800 g
- újhagyma, megmosva vékonyra felszeletelve 200 g
- zúzott fokhagyma 20 g
- gyömbér, meghámozva lereszelve 20 g
- basmati rizs 450 g
Díszítés
- újhagyma, megmosva vékony szeletekre vágva 5 db
- földimogyoró (sózatlan), rusztikusra aprítva 100 g
- szezámmag 10 g
- Sriracha szósz 30 g
- koriander levél 20 g
- chili felszeletelve 2 db
Sült ázsiai zöldségek
- szezámolaj 2 ek
- fokhagyma, szeletelve 6 gerezd
- gyömbér meghámozva, felaprítva 5 g
- hosszabb chili paprika, felszeletelve 2 db
- pak choi, félbe vágva 6 db
- kínai kel apróra vágva 600 g
- zöldbab felszeletelve 300 g
- hoi-sin szósz 50 g
- szójaszósz 15 g
- koriander 40 g
- újhagyma megmosva, vékonyra szeletelve 5 db
Elkészítés
-
1Elkészítési mód:
-
2A koreai ízesítésű darálthoz, először egy keverőtálban keverje össze az agavé szirupot, a barna cukrot, a szezám olajat, a lime levét, a szójaszószt és a vizet.
-
3Egy nagyobb serpenyőben hevítse fel a szezámolajat, adja hozzá a fokhagymát és a gyömbért, pirítsa őket 2-3 percig, majd öntse hozzá a Garden Gourmet vegán daráltat és az első lépésben kikevert öntetet. Pirítsa 6-8 percig, majd vegye le a tűzről, és hagyja kihűlni. Miután kihűlt, adja hozzá a megmosott, felszeletelt újhagymát.
-
4Főzze meg a rizst, és tálalásig tartsa melegen.
-
5A sült zöldségekhez egy nagy wokban hevítse fel az olajat, majd adja hozzá a fokhagymát, gyömbért és a chilit, pirítsa őket őket 1 percig. A fokhagymás keveréket öntse át egy tálba és tegye félre.
-
6A wokban folyamatos kevergetés mellett 3-4 perc alatt pirítsa meg a pak choy-t, a kínai kelt és a zöldbabot. Ezután öntse hozzájuk a hoi-sin szószt és a szójaszószt, majd süsse további 1-2 percig. Tegye át a zöldségeket egy nagy tálba, adja hozzá a fokhagymás keveréket és az újhagymát.
Tálaláshoz ossza a meleg rizst 10 tálba, majd tegye rá az elkészített vegán daráltat valamint a sült zöldségeket. Díszítsen minden tálat újhagymával, földimogyoróval, szezámmaggal, chilivel és korianderrel, végezetül öntsön pár csepp Siracha szósztaz elkészült ételre.