Mi az a Veganuary, azaz a vegán január?

Kedd, January 4, 2022

Ha érdeklik a legújabb táplálkozási trendek, ez érdekelni fogja.

veganuary

A Veganuár, azaz vegán január célja, hogy támogassa azokat, akik szeretnék csökkenteni az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását akár egészségügyi, akár fenntarthatósági vagy etikai megfontolásból.

A Veganuary igazából egy non-profit szervezet, amely 2014 januárjában indult az Egyesült Királyságban azzal a céllal, hogy a vegán étrend kipróbálására buzdítsa az embereket. Ehhez olyan gyakorlati tippel látja el az érdeklődőket, melyek segítségével a vegán étrendre átállás könnyed és élvezetes lesz.

Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy nem szükséges vegán étrendre áttérni ahhoz, hogy valaki egészség- vagy környezettudatosabb életmódot folytasson. Már az is óriási lépés, ha bizonyos időközönként húsmentes fogásokat eszünk vagy akár teljesen vegán napot tartunk.

A Nestlé 2017-ben végzett kutatása szerint világszerte a fogyasztók 30%-a törekszik arra, hogy kevesebb húst fogyasszon, vagy akár teljesen el is hagyja a húsfogyasztást. Ez az arány az Y generációs fogyasztók körében még nagyobb.

„A húsfogyasztás csökkentésével, helyettesítésével, valamint több növényi eredetű élelmiszer rendszeres fogyasztásával egy változatosabb, kiegyensúlyozottabb étrendet követhetünk anélkül, hogy teljesen le kellene mondanunk az állati eredetű alapanyagokról.” – tudtuk meg Sárga Diánától, a Nestlé dietetikusától.

A Veganuary nagyszerű lehetőség a vállalkozások számára, hogy új növényi alapú ételeket iktassanak a menüikbe/ kínálatukba. Ebben segít növényi alapú GARDEN GOURMET® termékcsaládunk, mely - hozzájárul a megfelelő minőségű és mennyiségű napi fehérjebevitelhez, - kreatív és ízletes lehetőségeket kínál vegánok, vegetáriánusok, illetve akár flexitáriánusok számára is - támogatja a kiegyensúlyozott táplálkozást - hozzájárul egy fenntarthatóbb jövőhöz.

Mik a vegán étrend előnyei?

Általánosságban elmondható, hogy akik több zöldséget- gyümölcsöt fogyasztanak:

  • általában egészségtudatosabb életmódot folytatnak,
  • magasabb a rost- és alacsonyabb a telített zsírsavbevitelük,
  • étrendjüknek köszönhetően csökkentik a túlsúly, a szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség és csökkenthetik egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A növényi alapú étrend jótékony hatása bolygónkra

Bolygónk lakosságának jelenlegi étrendje, a hús és egyéb állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának mértéke alapján a világ növekvő népességének élelmezése nem fenntartható és a környezeti erőforrások kimerüléséhez vezet.

Jelenleg a világon megtermelt összes termés 40%-a állati takarmányként hasznosul. Ha ez a termés-mennyiség emberi fogyasztásra kerülne és a rendelkezésre álló füves legelőket hatékonyabban hasznosítanánk, a növekvő népesség élelmezésben is jelentős előrelépést sikerülne elérni.

Több tanulmány mutat rá arra, hogy ha világszerte áttérnénk kevesebb húst tartalmazó étrendre, , amely ugyanakkor a zöldségekre, gyümölcsökre és kalóriabevitelre érvényes ajánlásokat szem előtt tartja, a táplálkozáshoz köthető üvegházhatású gáz kibocsátás mértéke akár 50%-kal is csökkenthető lenne (Sustainable Healthy Diets Guiding Principles – 2019).