A CHEF Receptverseny eredményhirdetés

Szerda, December 12, 2018

A legjobb receptnek járó díjat a “Marha oldalas, fekete gyökér, köles” nevezetű recept nyerte el, melyet Bacsa Gábor, az Apacuka étterem konyhafőnöke alkotott meg

A CHEF Receptverseny nyertese: Bacsa Gábor

 

Novemberben zajlott a CHEF Receptverseny, melyben a legelhivatottabb gasztronómiai szakemberek mutathatták meg kreativitásukat. A jelentkezőknek egy saját receptet kellett elkészíteniük a CHEF Folyékony alaplé-koncentrátumok bármelyikének segítségével és megmutatni, hogy milyen módon tudják felhasználni CHEF termékeinket egy általuk megalkotott receptbe. Számos remek pályázat érkezett, így a három fős zsűrinek nehéz dolga volt. Négy szempont alapján értékeltek: alapanyagok, készségek, látvány, üzenet.

 

A zsűri tetszését végül a “Marha oldalas, fekete gyökér, köles” nevezetű recept nyerte el, melyet Bacsa Gábor, az Apacuka étterem konyhafőnöke alkotott meg.

A nyertes ajándéka pedig egy MyCook Thermo blender.

 

És íme, a győztes recept:

 

Marha oldalas, fekete gyökér, köles

 

Oldalas:

- 1 kg marha oldalas csontozva

- 1 fej shalott hagyma

- 5 dkg gyömbér tisztítva

- 50 ml szójaszósz csökkentett sótartalommal

- 1 ek bonito pehely

- 50 ml dark szója

- 100 ml mirin

- 2 gerezd fokhagyma

- 100 ml Chef Marhahúsos Alaplé-koncentrátum

- xantan

 

Az oldalas minden oldalát forró serpenyőben körbesütjük, lehűtjük. A többi hozzávalót összeturmixoljuk. Bekenjük a páccal az oldalas, vákuumtasakba helyezzük, és 75 fokon 18 órára sous vide kádba tesszük. Mikor elkészült jeges vízben hűtjük. Kibontjuk, kiöntjük az oldalas levét egy gyorsforralóba szűrjük. Felforraljuk, és egy kevés xantannal sűrítjük

 

Köles:

- 250g köles

- 1250g víz

- 30g polenta

- 1 citromnád

- 3db kaffir lime levél

- 3 gerezd fokhagyma

- 100g vaj

- só

- 1 fej vöröshagyma

- 1 ek koriander mag

- 1 ek fekete bors.

- petrezselyemzöld

- snidling

 

A koriander magot, és egész borsot szárazon pirítjuk. Hozzáadjuk a vizet, citromnádat, lime levelet, megtört fokhagymát, darabolt vöröshagymát, sót.90 fokon 30 percet infúzionáljuk a fűszereket. A megmosott kölest lábasba tesszük, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a polentát, és addig főzzük, míg a köles felveszi a folyadékot, kb 20 perc. A végén hozzákeverjük a vajat és a finomra vágott zöldfűszereket. Fóliázott tepsibe kenjük 0,5cm vastagon. Mikor kihűlt egyforma darabokat szaggatunk.

 

Fekete gyökér:

- 1 kg fekete gyökér

- 2 db citrom

- só

- cukor

- mirin

 

A fekete gyökeret alaposan megmossuk, meghámozzuk, és citromos vízbe tesszük. Enyhén sós, cukros, citromos vizet forralunk. Puhára főzzük a zöldséget jeges vízbe tesszük. Felét egyforma darabokra vágjuk, másik felét thermomixerbe tesszük, 90 fokon kevés főzőlével pürét készítünk belőle.

 

Tálalás előtt az oldalast 70 fokon regeneráljuk, forró serpenyőben megsütjük. A kölest és a feketegyökeret körbepirítjuk, a pürét megmelegítjük. Tálaljuk.

 

 

Gratulálunk a nyertesnek!

 

Továbbá ezúton is nagyon köszönjük a pályázóknak a beküldött jelentkezéseket.

 

A versenyfelhívás részletei az alábbi linken megtekinthetők.

 

Üdvözlettel,

Nestlé Professional