A CHEF Receptverseny eredményhirdetés

Csütörtök, February 6, 2020

A legjobb receptnek járó díjat a “Wasabis mogyorókéregben sült (CHEF) Ázsiai rozé sertés szűz” nevezetű recept nyerte el, melyet Gömöri Szabolcs , a BME Vendéglátás Ügyvitel Vezetője és egyben Séf-e alkototta meg

A CHEF Receptverseny nyertese: Gömöri Szabolcs

 

Januárban  zajlott a CHEF Receptverseny, melyben a legelhivatottabb gasztronómiai szakemberek mutathatták meg kreativitásukat. A jelentkezőknek egy saját receptet kellett elkészíteniük a CHEF Folyékony alaplé-koncentrátumok bármelyikének segítségével és megmutatni, hogy milyen módon tudják felhasználni CHEF termékeinket egy általuk megalkotott receptbe. Számos remek pályázat érkezett, így az öt  fős zsűrinek nehéz dolga volt. Négy szempont alapján értékeltek: alapanyagok, készségek, látvány, üzenet.

 

A zsűri tetszését végül a “ Wasabis mogyorókéregben sült (CHEF) Ázsiai rozé sertés szűz” nevezetű recept nyerte el, melyet Gömöri Szabolcs, BME Vendéglátás Ügyviteli Vezetője és egyben  Séf-e alkototta meg

 

A nyertes ajándéka pedig egy STEBA SV 200 PRO SOUS VIDE Főző.

 

És íme, a győztes recept:

Wasabis mogyorókéregben sült (CHEF) Ázsiai rozé sertés szűz, Japán datolyaszilvás (CHEF) zöldséges céklakrémen Párolt trikolor szezámos karfiollal, grillezett sárgarépával és mini sárgaburgonyával, sült baconnal gyűrűzött roppanós zöldbabbal.

 

Alapanyagok 4 fő részére:

• Chef Ázsia ízesítő 1 evőkanál

• Chef Zöldség ízesítő 1 evőkanál

• Sertésszűz 500 g

• Cékla 200 g

• Datolyaszilva 1 db / Japán Khaki gyümölcs

• Wasabi por 2 evőkanál

• Földimogyoró 80 g

• Balzsamecet 1 evőkanál

• Sárgarépa 4 db / zsenge mini

• Trikolór karfiol 400 g

• Sárgaburgonya 2 db / max tyúktojás méretűek

• Zöldbab 200 g

• Levélsaláta mix 50 g

• Bacon 4 szelet

• Szezámmag 1 teáskanál

• Vaj 100 g

• Só ízlés szerint / minimálisan a zöldségpároláshoz

• Almaecet 1 evőkanál / 6%-os

• Szódabikarbóna késhegynyi

• Keményítő 1 evőkanál

 

 Allergének: Az élelmiszerek Gluténmentesek Mogyorót és szezámmagot tartalmaz Laktózt tartalmaz (vaj)

 

A sertés szűz előkészítése: A hártyát és egyéb in részeket eltávolítjuk, vékonyan levágjuk. A szűz ’fejét’ és a keskenyedő farokrész végét levágjuk (hűtőbe tesszük pl.: hétvégi Brassóinak). A tisztázott szűz derekát pácoljuk az alábbiak szerint. A páchoz félbevágunk egy Japán datolya szilvát és rozsdamentes sűrű szőttes szitán áttörjük, ehhez adunk 1 evőkanál CHEF ÁZSIA ízesítőt. Ezzel kenegetjük be egyenletesen a húst, majd folpackba szorosan betekerjük, formázva a húsunkat. További felhasználásig hűtőben érleljük

 A zöldségek előkészítése: Alacsony lábasban vizet forralunk lassú gyöngyözésre mérsékeljük, majd sózzuk, csipet szódabikarbónát és almaecetet teszünk a vízbe 2 . Egy tálba hideg vizet engedünk, egy tányérra több réteg törlőpapírt helyezünk és a tűzhelynél a kezünk ügyébe tesszük le ezeket. A forró vizünkbe tesszük elsőként a karfiol rózsákat, 2-3 percig, hogy roppanós maradjon. Szűrőkanállal kiemeljük és a hidegvízbe helyezzük át, míg vissza nem hűlnek a karfiolrózsák. Ezután a törlőkendőre helyezzük át. Ezeket a műveleteket ismételjük színezési sorban a többi zöldséggel. A karfiol után következhetnek a sárgarépák és a burgonyák. A répát vastagságától függően 2-3 percig főzzük, a burgonya még maradhat, majd jöhetnek a zöldbabok 1-2 percre, ami után már a burgonyát kiemelhetjük. Legvégül a céklát főzzük meg, puhára.

Egyéb előkészület: A vajat kis gyorsforralóban alacsony hőmérsékletnél írótlanítjuk 3 . A tisztított héj nélküli földimogyorót egy erősebb mélyhűtő tasakba tesszük és klopfolóval durvára törjük. Egy kis tepsibe szórjuk, hozzákeverjük a wasabi port és a keményítőt 4 . Bacon szeletet alacsony hőfokon sütőpapíron a tűzhely sütőterében elősütjük, míg kiolvad a felesleges zsiradék, de még formázható, nem ropogós. Pár darab zöldbabot ebbe tekerünk, „gyűrűzzük” és fogpiszkálóval átszúrjuk, ne nyíljon szét. Céklát meghámozzuk, turmixgépbe helyezzük, amihez hozzáadjuk a másik Japán datolyaszilvát a húsnál leírt püréként, továbbá a balzsamecetet és a CHEF zöldség ízesítőt. Krémesre pürésítjük és ezt is egy sűrű szőttes szitán biztonság kedvéért átnyomjuk.

 

Befejező műveletek: A hűtőben érlelt húst elővesszük, a fóliát levágjuk róla és a wasabis—tört mogyorós keverékbe hempergetjük. Nagyobb serpenyőt hevítünk a tűzhelyen, amikor forró már a ’bundázott’ szüzet beletesszük és folyamatosan át-át forgatva, minden oldalát egyenletesen kérgesítjük, vigyázva, hogy a mogyoró ne égjen meg, de kellő pörzs és ízanyagot kapjon a pirításnál. Óvatosan kivesszük, az előzetesen már meleg, de lekapcsolt sütőbe teszszük pihenni arra a pár percre, míg a zöldségeket összeállítjuk. A sárgarépát, a burgonyát és a baconos zöldbabot a forró serpenyőbe tesszük grillezni, evőkanál írótlanított vajjal. Amikor készen vannak, kivesszük már a tányérra helyezzük és a serpenyőben az utolsó zöldségként a karfiolokat szintén átforgatjuk egy kis vajjal, amihez szezámmagot szórunk, majd ezt is a tányérra helyezzük. A céklás—datolyás püréből egy evőkanállal laza mozdulattal a tányérra húzunk, amire a sütőtérből kivett és ujjnyi vastag szeletekre vágott szűzsültből teszünk pár szeletet. Pár szál friss levélzölddel máris fogyaszthatjuk.

 Jó étvágyat hozzá!

 

Tipp:

1.: A szüzet akár fél nappal korábban be lehet pácolni.

2.: A víz hamarabb felforr, ha nincsen sózva, csak forrpont után. A szódabikarbóna megőrzi a zöldségek színét főzés közben, míg az almaecet nem engedi olyan hamar szétfőni.

3.: Vaj írótlanításának a lényege, hogy a vajban lévő víz „kiforr” és a fehérjetartalma némileg megpirul, amitől édeskésebb mogyorós—diós ízt kap. Az így készült étel ízletesebb és ténylegesen pirul, hiszen már vízmentes a zsiradékunk.

4.: Az elegybe kevert keményítő sütés közben megköti a keletkezett nedvességet és ropogósabb lesz a kapott kéreg.

 

 

Gratulálunk a nyertesnek!

 

Továbbá ezúton is nagyon köszönjük a pályázóknak a beküldött jelentkezéseket.

 

A versenyfelhívás részletei az alábbi linken megtekinthetők.

 

Üdvözlettel,

Nestlé Professional